21è premi de literatura PROTAGONISTA JOVE
Article mis en ligne le 13 d'octubre de 2016

per  Lourdes Plana
logo imprimer
Enregistrer au format PDF

El Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT) convoca el 21è Premi de Literatura «Protagonista Jove» amb el propòsit d’estimular la lectura d’imaginació en els nois i noies.

A tal efecte, una comissió d’experts en literatura per a joves ha seleccionat els vuit llibres en català. L’objectiu del Premi de Literatura «Protagonista Jove» és aconseguir que el major nombre possible de joves llegeixin els llibres seleccionats; es constitueixin com a Jurat dins de cada centre o biblioteca, i els presentin i defensin davant dels seus companys i, entre tots, anomenin el que consideren millor. Es pretén que la veu dels joves es faci sentir, donant-los l’oportunitat de funcionar com a Jurat amb repercussió més enllà del centre escolar, de la biblioteca o del club de lectura.

Categoria 15-16 anys

BAKKER, Gerbrand. LES PERERES FAN LA FLOR BLANCA
Trad: Maria Rosich. Raig Verd

Del guanyador Premi Llibreter 2015 ens arriba una novel·la juvenil de gran impacte. Els bessons Klaas i Kees i el seu germà petit Gerson juguen sovint a «Negre», un joc en què la regla principal consisteix a no obrir els ulls. Un dia, en Gerson perd la visió en un accident de cotxe, i es veurà obligat a jugar a «Negre» la resta de la seva vida. Serà capaç d’adaptar-se a la seva nova vida amb l’ajuda del seu gos? Un final sorprenent oferirà una solució, però és la millor?
BARÓ, Santi. L’EFECTE CALDERS
La Galera

L’estiu a Llançà l’any 1977 pot ser molt dur per en Xavier si no fos pels amics del club de l’Arca de Noè i la presència a la vila del famós escriptor Pere Calders. Santi Baró ens retrata un temps passat, que de ben segur que poua de la seva memòria, en el que els estius calorosos només eren de més bon passar si la colla del poble era el que hom espera: una grup d’amics inseparables que mai et trairan. A partir de l’estudi acurat de l’obra de Calders, Santi Baró ens endinsa en la seva prosa amb destresa i la ironia pròpia del món caldersià.

LIENAS, Gemma. LA VENJANÇA DELS PANTERES NEGRES
Bromera

Novel·la apassionant on tants els personatges principals com els secundaris, al més pur estil Hollywood, tenen un paper en la història. Toc comença quan en Daniel, un exmembre dels Panteres Negres, torna al barri. A partir d’aquí la venjança que en Baldo, cap de la colla, es guardava al pap, s’activa i s’inicia un thriller que enganxarà el lector des de la primera pàgina. Una història que obrirà les portes als futurs amants de la renovada novel·la negra

STEWARRT, Elisabeth. CONNEXIONS
Trad: Mercè Santaulària. Cruïlla

En aquests moments se’ns fa difícil imaginar un noi o noia que no visqui lligat als mòbils. La Fiona, la Laiping i la Sylvie no són una excepció, malgrat que la seva relació amb el telèfon és molt diferent.
La Fiona, una noia canadenca, viu les conseqüències d’haver enviat una foto indiscreta al noi que li agrada. A l’altra punta de món, a la Xina, la Laiping ha començat a treballar en una fàbrica de mòbils sota unes condicions infrahumanes. Mentre, la Sylvie, una noia congolesa, intenta sobreviure a la violència generada pel comerç de coltan, el mineral necessari per fabricar un mòbil.
Tres històries, d’alguna manera connectades, que suposen un bany de realitat molt necessari.

APPELFELD, Aharon. ADAM I THOMAS
Trad: Itai Ron. Cruïlla

Derivades de les mil i una aventures que s’esdevingueren en el marc de la Segona Guerra Mundial, les novel·les sobre la persecució jueva per part dels nazis sempre és històries que prenen una dimensió especial. En aquest cas l’autor ens explica l’experiència que ell va haver de viure per sobreviure al bosc a través de la mirada d’Adam i Thomas, dos nens jueus. A través d’ells Appelfeld ens explica els perills, les pors i com s’ha d’esmolar l’enginy per sobreviure al bosc fugint de la impecable persecució

NESS, Patrick. UN MONSTRE EM VE A VEURE
Il·lustr: Jim Kat. / Trad: Ferran Ràfols Gesa. Sembra Llibres

En Conor es desperta a les 12.07 de la nit i a la finestra de la seva habitació apareix un monstre diferent als anteriors, monstres que sempre apareixen quan la seva mare inicia una nova tanda de quimioteràpia. I és que el teix del jardí ha pres forma de monstre i les seves branques s’entesten a enredar en Conor en els seus pensaments. Després de diverses històries explicades a tall de paràbola pel nou monstre, una vegada i una altra el teix intenta que en Conor tregui la Veritat, aquell pensament ocult al fons del seu cervell que malda per sortir però que en Conor no s’atreveix a vocalitzar.

PUIGPELAT, Francesc. L’ARTILLERIA DE MR.SMITH

Les tribulacions del jove Xavier, fill d’un pare enginyer feixista que, portat a les vores del riu Segre l’estiu de 1938, coneix en Mateu, un jove de setze anys del bàndol republicà per obligació. Els fets d’aquells dies històrics porten el Mateu a veure’s obligat a enrolar-se a la lleva del biberó, i en Xavier, a haver de salvar-lo d’una mort segura derivada de l’arma secreta de Mr. Smith.

Téléchargements Fichier à télécharger :
  • -35.jpg
  • 84.3 kB / JPEG
Forum
Respondre a aquest article

A la mateixa secció

Esdeveniments

Pas d'évènements à venir


Site réalisé sous SPIP
avec le squelette ESCAL-V3
Versió: 3.85.11